Niveaus in een plan

Om een plan adequaat op te kunnen stellen is het belangrijk iets te weten over de structuur van een plan in MEXTRA. Het plan bestaat uit verschillende niveaus. Dit is per organisatie verschillend en bepaald door beleid binnen de organisatie. Het minimale aantal niveaus is twee; het maximale aantal is vier. Als voorbeeld nemen we een plan van vier niveaus.

De Hulpvraag is het bovenste niveau. Hier kan de hulpvraag beschreven worden en er kan een domein aan toegekend worden om zo duidelijk te maken op welk vlak de vraag speelt.

De Actie is het onderste niveau. Aan een actie moeten disciplines of gebruikers gekoppeld worden, anders is het niet mogelijk om op de actie te rapporteren. Met dit koppelen maak je duidelijk wie er aan dit plan van de client verbonden is. Ook is het mogelijk om een werkplan per discipline of gebruiker op te stellen en kunnen de definities van een GAS score bepaald worden.

De Hulpvraag en de Actie zijn de twee belangrijkste niveaus. Zonder een actie kan er niet gerapporteerd en geëvalueerd worden. Het Hoofddoel en Werkdoel zijn om een onderverdeling aan te brengen en niet persé noodzakelijk in een plan. Per organisatie kan ook de naamgeving van de niveaus verschillen. Zo kan er voor gekozen worden om het bovenste en onderste niveau Hoofddoel en Subdoel te noemen, bijvoorbeeld. Dit wordt bepaald door het beleid dat uw organisatie hierin hanteert.